Українські історики відповіли Путіну напередодні Дня Перемоги

Українські історики відповіли Путіну напередодні Дня Перемоги


Ірина Стельмах

А по-друге, змістити акцент на окрему людину, а не на військові паради чи наливання фронтової чарки, каже доктор історичних наук, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, керівник Центру історичної політології Юрій Шаповал.
«В новому форматі цей день повинен нагадувати людям про ширший контекст. Має бути застосований ефект пазлів, коли з різних частинок ми бачимо всю картину. І для того, щоб ми змогли справді зрозуміти, що відбувалось, треба зруйнувати стереотипи, які були штучно зроблені. Я ще раз хочу наголосити: Сталін відмовився від цього свята у 1948 році, а його вперто повертали і повертають, нав’язують. Краще замість всіх цих каш і горілки, яку розливають, дати допомогу цим старим людям, якщо вони направду ветерани. Більше інтелігентності, менше мілітаризму і в свідомості, і в його матеріальних проявах. Це дозволить по-новому поглянути на цей день», – пропонує Юрій Шаповал.
До нового Дня Перемоги українське суспільство вже готове, підсумовують історики, закликаючи відзначати його по-новому вже цього року. Головне, щоб таку нову концепцію Росія вкотре не спробувала подати в своєму стилі – як нехтування українцями пам’яттю загиблих солдатів.

Ірина Стельмах

На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року.
 У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики 
ЛНУ імені Івана Франка. 
Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. 
Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. 
Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

источник: http://www.radiosvoboda.org/content/article/25376812.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий